Dovolená, nesmeky, PMR ...

Dovolená, nesmeky, PMR …

… jak se to rýmuje? Ale docela jednoduše. Ani jedno nakonec není na samostatný článek a tak to splácneme do jednoho, no ne? Ne že by snad dovolená byla špatná, to ne. Užili jsme si sněhu i běžek i vycházek, ale moc se nefotilo a všechno bylo, a je to dobře a až na jednu výjimku, výborný. Ne, že by nebylo co napsat o nesmecích, osvědčily se přesně jak jsem předpokládal. A vysílání…?

DOVOLENÁ

S tradiční dovolenou na Šumavě jsme se trefili mezi dva nádherné slunečné týdny. Jak před, tak po naší návštěvě mi známí posílali fotky s modrou oblohou a bílým sněhem. Ze stejných míst, které jsme navštívili i my. Ale naše počasí mělo taky něco do sebe.

Šumava

Prošmejdili jsme tradiční běžkařské trasy na Gerlovce, pramenu Řezné, Brunstu, Zámeckém lese, Polomu, hřebeni Pancíře, Můstek, Prenet,…. Nádhera jako vždy a počasí …. počasí bylo konstantní, to je to slovo co jsem hledal.

Šumava

hřebenovka Můstek

Jediný škraloupek byl, že jsem si vlastní blbostí takhle jednou na výletě sednul v docela slušné rychlosti na zadek – běžky se při najetí na kamínek zastaví na fleku, tělo nikoli. A když je v místě střetu zadnice s matičkou zemí místo sněhu podkladem odtátá asfalto-štěrková lesní cesta, dělá to hezké dírky nejen do oblečení.  Aby toho nebylo dost, tak jsem učinil i další poznání – když člověku ujedou nohy na bahně, má samozřejmě špinavej a naraženej zadek, ale když má v ruce klíče od lyžárny, tak taky ještě hezky rozseklej kloub na palci. Prostě takové dvě epizodky k popukání (Bára se smála u obou, já jen u té první, ta druhá mě teda naštvala – trochu). Pro omezení rizika dalších zranění (a potřeboval jsem navštívit bankomat v Nýrsku a rodina se usnesla, že taky bude držet odpočinkový den, ….) jsem si dal i pár pěších výletů.

Dešenice

židovský hřbitov Nýrsko

zámek Bystřice

Dovolená se povedla. Po třech letech spousta sněhu na běžky. Užili jsme si hezkou lyžovačku i procházky. Vše bylo tak hezké, že ani není o čem psát, pohoda, relax. Paráda.

NESMEKY

Někdy v listopadu jsem v Lidlu koupil nesmeky. Levná koupě, tuším, že za stovku. Úhledně zabalené v průhledném platovém pouzdře, prostě jsem je vzal, že se v batohu neztratí a příležitostně je vyzkouším.

nesmeky

Jejich čas nadešel až na sklonku zimy, poslední den dovolené. V sobotu jsem měl naplánováno vyjít na Prenet a Malý Prenet vysílat. Cesta na Prenet byla z cca 80% ledová, zbytek tvrdý sníh, jen minimálně se objevil asfalt. 440 výškových metrů na 4,5 km mělo prověřit nesmeky. Nahoru jsem šel pokud to šlo po ledu. Nahoře krátká prohlídka, nesmeky ve 100% kondici. Docela mě překvapily. Nahoře nachodily cca 3 km ve sněhu. Vše OK. Po cestě dolů jsem jim dal zatěžkávací zkoušku. Opět jsem vybíral led ale nevyhýbal jsem se ani kamenům a asfaltu (dohromady odhadem tak cca 100m). Šel jsem docela rychle, světe div se, místy jsem i popoběhl (prostě jsem se nahoře zakecal a měl jsem zpoždění). Moje váha (+110 kg oblečen a s báglem) a terén udělaly svoje.

nesmeky po akci

U každého nesmeku se vyvlíknul poslední hrot na patě a oba ztratily přední hroty. Jeden nesmek se natrhl. V krabičce byly 2 hroty náhradní, tak jsem je doplnil a nesmeky založil pro další použití. Jednu podobnou cestu určitě přežijou, ta proč ne. Za ty peníze dobrá koupě. A pokud se pohybujete rozumně na normálních cestách. Nebo pokud máte strach z uklouznutí ve městě. Prostě na kratší vzdálenosti na ledě a sněhu normální chůzí – je to dobrý pomocník do batůžku nebo tašky.

PMR

A ten třetí z nadpisu? Nakousnul jsem to už u nesmeků – v sobotu se šlo vysílat. A byl to taky den, kdy vysvitlo sluníčko. To aby se podívalo, jestli máme spakováno a jedeme domů.

máme stejnou cestu

Zamířil jsem na Prenet, doufal v několik spojení a aktivaci obou vrcholů. Oboje se nadmíru povedlo. Pod vrcholem Prenetu 1071 mnm se na mou výzvu ozval Pětka Roudná, další dvě spojení na sebe nedala čekat a tak se návštěva vyplatila. Jinak je zde pouze vrcholový triangulační kámen a tyč a vrchol se poměrně špatně dohledává. Vrcholová partie je porostlá vzrostlými smrky, měl jsem štěstí, že vlny prokličkovaly až ke mně. Zahajuji přesun na Malý Prenet 1006 mnm. Je to coby kamenem dohodil. Vyhýbám se věčné rekonstrukci chaty na sedle Prenetu a stanu na pasece u vrcholu. Spojení, stejně jako na Prenetu, na sebe nenechají čekat. Celé vysílání byla taková pohodička, že se mi některá spojení daří i nahrát.

Spojení s Pětkou Roudná Plzeň

Spojení s Wořechem Praha

Spojení s Pavlem Košutka a spojení mezi Pavlem Košutka a Vilémem42

Po cestě dolů jsem už jen zamával kapli sv. Kunhuty a poděkoval za dnešní hezký den a povedené vysílání.

kaple sv. Kunhuty Prenet

Ještě nějaké fotky se najdou v Hraboší galerii. Tak ahoj příště někde na kopci nebo v éteru.