FM pohár a procházka nad Nepomukem

FM pohár a procházka nad Nepomukem

Jako host jsem měl možnost zkusit soutěž pro radioamatéry – FM pohár. Dopolední vysílání z Brd, z kóty Praha, bylo výborné.

Když mi Karel Rokycany OK1ELE nabídnul, abych okusil soutěž pro HAM – FM pohár, nebylo možné odmítnout. Těšil jsem se. Navíc to Karel celé připravil podle mého gusta – o vše se postaral a já měl za úkol pouze přijet.  Už jen cesta pod kopec stála za to.

Kóta Praha nás přivítala, kromě tradičního stoupání z Nepomuka, slušným počasím. Rozbalení základního tábora jsem samozřejmě také nechal na Karlovi, má zkušenosti a vybavení je jeho. Před závody měl čas na prozkoumání a prozkoušení mojí nové hračky – YAESU FT-60. Byla shledána dobrou. Potěšilo mě, že Karel zvolil pro závod taktéž svoji FT-60 a tak mám další + pro koupi – je to závodní náčiní.

vysílací stanoviště

Vlastní závody jsem si užil jako operátor pod značkou plzeňského klubu OK1RPL a dohledem operátora Karla. Snad jsem plzeňskému klubu a Karlovi neudělal moc velkou ostudu. Chyb, díky instrukcím a přípravě předem, snad moc nebylo. I když třeba to, proč vždycky při mém hláskování lokátoru Karel blednul, sykal a chytal se za hlavu, jsem si uvědomil až po závodě – vytrvale jsem hlásil Vilém místo Václav. Ach jo.

Vysílání jsem si užíval. Malinko jsem nechápal, proč jednou za půl hodiny přišla hláška – teď se připrav, přijde pile-up. Provoz mi přišel takový silnější až normální. Na takový jsem z PMR a hlavně CB vcelku zvyklý. No, zvýšená frekvence spojení nepřišla. Doufám, že to nebylo mnou. Doufám, že to Karlovi nevadilo. Koneckonců podle výsledků to nebylo zas tak špatné. Třetí místo v kategorii 432 QRP za 12 spojení – já jsem nadmíru spokojený.

Papírový deník

 

Těším se, že se k těmto závodům zase dostanu, třeba jako licencovaný, pod vlastní značkou. Tohle mě zase kousek popostrčilo ke zkouškám.

Karle díky a také posílám díky plzeňskému klubu a Poníkovi za umožnění účasti při soutěži.

Po skončení soutěže jsme s Karlem vytáhli PMRky a začali lovit v těchto vlnách. Karel zůstal na Praze a já se šel podívat na okolní kopečky. Byl jsem tu před nedávnem na soutěži PIKADOR, ale spojení se nepočítala do další soutěže – Kopce, tak jsem si alespoň částečně trasu zopakoval v protisměru. Úspěšně. Podařilo se mi aktivovat Prahu, Malý Tok a Plešec. Výlet jsem zakončil sestupem do Nepomuka netradiční trasou a po cestě se mi podařilo nasbírat dost hub na večerní smaženici.  



No neberte takovou sobotu.

Tak na vlnách nebo venku někdy zase ahoj.