Výlet na Lichnici a Barborku

Výlet na Lichnici a Barborku

V sobotu jsme měli plánovaný sraz ze školy. Malinko jsme si upravil trasu s tím, že se stavím na pár pěkných místech a zkusím vysílání z, pro mne, méně obvyklé lokace.

Lichnice – první plánovaná zastávka.

Byl jsem tu několikrát, ale od té doby, co postavili vyhlídku Milada zatím ne. Ideální zastávka – mají tu vizitky, mají tu vyhlídku, je tu hezky. Je, ale kromě toho větru a přeháněk. Ale to jsou prkotiny. Pokecám v pokladně, koupím vizitky a jdu k vyhlídce – rozhledně. Spojení plánuji jen jako zpestření a ani netahám deník. Stejně moc lidí venku není. Mám za to, že by mohlo klapnout spojení na Petera Prosek a na místní do Pardubic a Hradce. Uvidíme. I když je rozhledna drátěná, vylezu až nahoru.

Kejvá se to tu, jak kdyby to mělo spadnout i se zbytky věže. Dělám spojení s Peterem Prosek do Úval a chci sejít dolů Ozývá se mi, pro mne premiérová, volačka Pavča Rychnov. Scházím dolů a tahám tužku. Deník bude. Ještě se zadaří spojení s Františkem Svinčany a je čas na další díl výletu – pokus o aktivaci kóty Krkanka v sousedním lokátoru.
Před výšlapem na Krkanku ještě navštěvuji vyhlídku ze skaliska naproti Lichnici.

Parádní. Začínám stoupat na Krkanku. Vítr hezky zesiluje a v lese to začíná dost chrastit a praštět. Na Krkanku docházím v pořádku, problém je spíš najít místo, kde by bylo slyšet mě a ne jen vichr. Ale daří se, stejně jako spojení na Petera, ozývá se Richard z auta, kupodivu jen na výletě, protože portable na Ještědu zrušil právě kvůli předpovědi a nakonec František. Notujeme si a slibujeme si spojení z mého dalšího cíle – rozhledny Barborka. Má to k ní prý jen pár metrů. Sestupuji z Krkanky a odjíždím k Barborce.
Barborka a okolí – hezké místo. Jen mi to kazí zavřená rozhledna. I když je na stránkách obce jasně napsáno, že provoz je do 29.10. do 17,00 je zavřeno. Jako vždy mě tohle naštve, kurnik to je problém mít otevřeno, když maj lidi volno? Ve všední den sem nepojedu. To je problém nechat mimo hlavní sezonu otevřenou rozhlednu, stejně jako desítky dalších, bez obsluhy? Kolik peněz uteče v takovémhle čase, kdy sem přijde jen pár lidí. Aby bylo jasno – rád zaplatím, rád si koupím suvenýr, rád si dám kafe kdekoli, ale opravdu zbytečně zavřená rozhledna, muzeum, infocentrum,… to fakt nechápu. Další zklamání – spojení s Františkem se nezdařilo. Tak příště. Náladu si spravuji na nedaleké Vysoké skále. Hezká ukázka pozůstatků těžby křemence. Hezké místo.


Pokračuji na poslední cestovatelsko kulturní zážitek – návštěvu Heřmanova Městce. Ičko zavřené, žádné překvapení. Super prohlídka Synagogy a galerie. Zdejší sbírka obrazů a plastik, věnovaná manželi Horákovými, to je zážitek i pro neznalce jako jsem já. Paní pokladní a průvodkyně taky nemá chybu. Až se musím omluvit, tlačí mne čas. Kdybych nemusel na sraz, možná tam stojím a poslouchám vyprávění ještě dnes – doporučuji.

A to je asi tak vše z úspěšného výletu. Počasí bylo chvilkama proti, ale nakonec se spokojilo jen s pár přeháňkami a silným větrem. Takže super.
Pár dalších fotek v galerii.