Vltavské vyhlídky

Vltavské vyhlídky

a vodopády. To přesně bylo jako hlavní cíl výletu s Katkou podél Vltavy. Trasa z Vysokého Újezda do Třebsína.

Předpověď počasí nám přeje a tak ráno vyrážíme autobusem do Štěchovic a Újezda. Než na Smíchově vypijeme kafe, fronta na autobus je spíš jak na středně dlouhý vlak než na autobus. Ale vejdeme se, stojíme dokonce na svých nožkách a dorážíme na místo určení. Uff.

pod Vysokým Újezdem.

Cestička je příjemná, samozřejmě každý vodopád je u hladiny Vltavy a každá vyhlídka trošku výš nad hladinou. Ale postupně. Potok Třeblovka a Vyhlídka Bednář. Podél potoka pohodlná cesta, jen u chatové osady likvidovali polomy. Od ústí Třeblovky je to na vyhlídku 190 metrů vzdušnou čarou. Jdeme skoro hodinku “schůdnou” cestou. Schůdnou – sice nejdeme kolmo na vrstevnice, ale překonáváme desítky padlých akátů.  Teletínský vodopád, který po cestě míjíme nemá vodu.

Dub letní

vyhlídka Bednář

 

Z vyhlídky na další vyhlídku Máj je to po rovině, cestou jen takové malé terénní nerovnosti. Na Máji lidí jak o posvícení. Pokocháme se, udělám pár fotek a prcháme ke Kolátovu (vrch 424mnm). Svačíme, odpočíváme a snažím se vyvolávat do PMRky. Podaří se mi spojení se Seniorem43, který je na Bílé hoře. Odpočati posilněni se vydáváme ke Krňanskému vodopádu. Cesta podél Krňanského potoka je výživná. Za větší vody to tu musí být docela masakr. Nám jen kloužou botky po dubovém listí a sem tam sklouzneme ze svahu. Ale stálo to za to.

Krňanský vodopád

A hurá nahoru, tentokrát na Smetanovu vyhlídku. Terén a stoupání kolem potoka moc hezký, kategorie skoro KuKo ale o chlup placatější. Nejhorší je terén a boční svah. Nahoru jdu jen v triku a mám pocit, že se uvařím. V lese se nehne lísteček a teplo jak na jaře.  Na louce pod Třebsínem si chvilku odpočineme, obleču se – kolem proudí výletníci v zimních bundách a jedeme na vyhlídku. Opět nádherné výhledy. Ale i tady je poměrně dost návštěvníků. I když než odejdeme, podaří se nám tady být úplně sami. Kocháme se a odcházíme do Třebsína.

kaplička Třebsín

Jsou tu zavřené obě hospody a tak si necháváme zdát o pivu a kafi a čekáme na autobus zpět. Přes Štěchovice do Prahy. Do Štěchovic dobrý. Ze Štěchovic narváno. Stojím ani se nehnu, Katce dřevění spodní nohy??? nepochopil jsem kde má horní nohy.  Přežili jsme, na závěr si dáváme dobrou baštu na Barrandově v Kameře.

trasa

profil

Další foto v galerii.