Popracovní výlet Vrané Zbraslav

Popracovní výlet Vrané Zbraslav

Takový malý tip na popracovní odpočinkovou procházku. No odpočinkovou, ono je to jen 8 km, ale místy to jde pěkně do kopečka.

Pro rychlý nástup jsem zvolil nádraží Praha Braník. Moje oblíbené. Startuje tu Posázavský Pacifik a končí tu vlaky od Dobříše. Je tu hospoda, nádražka, ale výborná. No nic jede vlak, nasedat.

dscn0001

Ani si nestačím sednout a ve Vraném vystupuji. Teď tedy na vlastní pohon. Po ČTZ se jdu podívat na kostel sv. Jiří.

schody ke kostelu sv. Jiří

Odtud se sunu do kopečka. Křižuji trať Pacifiku a míjím poslední baráky Vraného.

dscn0007

První cíl, Vyhlídka Homole. Je hezky, nikde žádný lidi, klid, pohoda, co víc si přát.

Homole, vyhlídka na Vrané

Homole, vyhlídka na Vrané

Z Homole přecházím po naučné stezce nad Jarovský tunel na vyhlídku Zvolská Homole. Pode mnou Vltava a cyklostezka. Bohužel odpočinkové místo je totálně zničeno vandaly. Ach jo. Ani nevím, jestli mě má těšit, že ze šesti dnes navštívených je jediné v takovémto stavu. Užívám si výhledy.

Zvolská Homole, výhledy

Zvolská Homole, výhledy

Úbočím Ohrobeckého údolí se vydávám na východ a pod Ohrobským rozcestím sestupuji do údolí. Chata na chatě, auta, zahrádky a všude lidi. A to je všední den. Ohrobecké údolí má opravdu do svých trampských počátků hooooodně daleko. Sestupuji až k Vltavě (kam jinam) a jdu se podívat na portál Jarovského tunelu. Nejdelší tunel na trati 210 – tedy na trati Posázavského Pacifiku. Počkám si na jednu lokálku a hurá (to je tedy opravdu velice obrazně napsáno) do kopečka – po MTZ hezky nahoru. Ale jen po první zlom. Uhýbám nad Jarov a volným terénem kopíruji údolní svah Vltavy. Otvírají se vyhlídky na Vltavu a na Lom Zbraslav.

nad Jarovem

nad Jarovem

Velice záhy se vynořuje rozhodnutí, zda přejít poměrně strmé svahy Károvského údolí a pokračovat na Závist nebo sejít do Jarova a podél Vltavy vyrazit ke Zbraslavi. Závist, její hradiště a krásné lesy, si nechávám na další rychlý popracovní výlet. Scházím do Jarova a na cyklostezku podél Vltavy.

cyklostezka do Vraného

cyklostezka do Vraného

Mezi bruslaři, klikošlapy, koloběžkáři, běžci, různými dalšími pohybovači jdu na Zbraslavské nádraží. Krátce si odskočím na kafe do stánku U posledního kelta a už se blíží vláček motoráček. Nastupuji a mířím k domovu.

Hezký popracovní výlet.