Konečně...aktivace OKFF?

Konečně…aktivace OKFF?

Konečně se mi podařilo mít kompletní vybavení na jednom místě, v jednom čase a jedný tašce a opět vyrazit na aktivaci oblasti FF.

Ale odbočka – v sobotu odpoledne se mi podařilo vyjet na výlet. První část byla věnována aktivaci blízkých kopců do programu Kopce a Sota. Kopce se podařily, Sota nikoli. Ale opět nepoučitelný, jsem zkoušel aktivaci na 2m. Příště, příště maminko už opravdu natáhnu anténu na 40 nebo 20m. Takže Kopce na PMR – deník a mapka.

mapa spojení 2019-03-23 PMR

Aktivován Buč 617m, Čihátko 615m a Kožich 584m (tady jsem vylezl i na rozhlednu 120 schodů, 24 metrů). Za kopečky mám krásných 12 bodů.

Po Kožichu jsem opět zkontroloval všechny věci a vyrazil k Myslívu do PR V Morávkách. Ano, náprava předchozích neúspěšných pokusů o aktivaci OKFF a náprava reputace? Dnes jsem měl všechno, navíc ještě super dárek od Báry.

bojová zástava

Sestaveno, zkompletováno. Na vlajky jsem zapomněl, zůstaly v tašce. Prostě vždycky musí být něco špatně. No při balení jsem ještě zlomil teleskop na podpěru antény, ale to nebylo tím, že jsem zapomnětlivej, ale že jsem blbej.

Ale k vysílání – nastaveno, hledám volnou frekvenci. To by člověk neřek, jak je všude plno. Nakonec se šoupnu na 7.154MHz, v okamžiku, kdy se mi po asi 5 minutách ozve první kolega, se zvedne rušení tak, že neslyším vůbec nic. Ještě zkouším zavolat, ať jde o 5 dolů a tím to končí. Na 7.149 už jsme se neslyšeli a obratem se sem nastěhoval nějaký moloděc s výkonem několika málo kW. No se svými 5W nemám šanci, hledám nějaké další okénko. Našel, dávám výzvu, ozve se mi IK8FIQ. Rozklepaly se mi ruce a zapomněl jsem anglické číslovky. Ale zapsáno, pak druhé, třetí,.. Najednou se to rozjelo. Zveřejnění do clusteru a začal pile-up. Stěží jsem chytal alespoň konce volaček. Žádal o opakování, lovil z hlavy hláskovací tabulku, … psal jsem jak prase, nejvíc se mi podařilo 8 spojení za 5 minut, když jsem už nemoh, a to tak že ani mluvit, zjistil jsem, že hodina je pryč. Napít, přeladit na 20m a nové výzvy. Tak na tomhle pásmu ani ťuk. Zpět na 40m a nové výzvy. Za povinné 2 hodinky rychlý pohled a snad to klaplo. Doma přepsání logu z papíru a …. snad se povedlo. Nepřečet jsem po sobě akorát 3 volačky. Log jsem odeslal ke schválení, ale požadovaných 44 spojení jsem s rezervou udělal.

mapa spojení

Takže? No, k aktivaci nechávám zatím ten otazníček, ale mělo by to klapnout. K vlastnímu vysílání? Osvědčila se jak FT-818 tak anténa. Bylo hodně reportů, kdy operátoři chválili jak modulaci tak signál. Jen  u 7 spojení si protistanice vysloveně stěžovala na špatný signál. Jen 2x report 55, za mne fakt slušný. Takže jsem to všechno hezky sbalil do transportního stavu a je připraveno na další výjezd. Hlavně je to všechno komplet pohromadě, nemělo by nic chybět.

při odjezdu

Bylo to super, těším se na další. Jo a narazil jsem na Itala, který po žádosti, aby mluvil pouze anglicky, zmlknul. Tak nevím, uměl ještě míň než já (to moc nejde) nebo se mám učit italsky? Dyť já dám spojení stěží v polštině a to ještě s tahákem.

Tak a už koukám do kalendáře, kdy se někam dostanu.