Hrad a Čihátko

Hrad a Čihátko

Sobotní výlet s PMR na kopečky nad Lhotou pod Radčem. Aktivace obou vrcholů a setkání s lidmi podobně (jak jsem zjistil tak daleko víc) postiženými a potrefenými kopečky a anténou. Oboje se krásně povedlo. Tip na výlet, třeba i bez vysílání, krásnou přírodou nejjižnější části Křivoklátské vrchoviny.

Ale popořádku. V sobotu před polednem parkuji ve Lhotě pod Radčem. Dobré výchozí místo pro plánovaný výšlap. Jen to nechce parkovat u hřiště, ale hezky u kostela. Sice si vyšlápnete kousek po vsi do kopce, ale zato uvidíte krásně opravený kostel sv. Filipa a Jakuba.

kostel Lhota pod Radčem

Další zvláštností jsou domy odstoupené od hlavní cesty a ovocné stromy a neoplocené předzahrádky mezi vlastním stavením a cestou.

Lhota pod Radčem

Tohle jsem v takovéto míře nikde neviděl. Třeba mi někdo vysvětlí, proč to tak je. Můj názor je, že se tu plánovala již v době vzniku obce (1352), šestiproudá silnice nebo něco jako Avenue des Champs-Elysées, akorát zakončená ne Vítězným obloukem, ale právě kostelem a nic z toho nevyšlo. Hezká vesnička.
Na horním konci se u fotbalového hřiště nořím do lesa a cesta začíná stoupat trochu víc. Přeci jen převýšení 205 m na cca 2 kilometrech musí být někde znát. Jako první mířím nahoru na Horu. Že vám to nic neříká? A co Mitrvald nebo Radeč? Vrchol Hora 680 mnm a vrchol Čihátko 654 mnm, jsou dva vrcholy, které na východě zakončují hřeben Radče. Samotný vrchol Hory a okolí je kulturní památkou ČR. Kulturní a ne přírodní? Ano, na vrcholu byl od roku 1342 zmiňován hrad. Odtud název tohoto místa – Hrad na Radči, Hrad, Mitrvald, Mitterwald, ale i Hradec. Od r. 1650 je již zmiňován jako pustý a dnes jsou zde pouze pozůstatky půlkruhového valu. Ale nádherné výhledy.

výhled z Hradu

A k té přírodní památce – celé okolí je součástí Přírodního parku Radeč. 60km2 nádherné krajiny je parkem od r. 1997.
Na vrcholu se potkávám s kolegy. Už od Lhoty je slyším na skenu a místy probíhají zmínky o přetlučení PMRka vysíláním Karla Rokycany do FM poháru.

hallloooooo

Tak se jen krátce zastavím a domlouvám se na časovém harmonogramu a odcházím na Čihátko 654 mnm. Na vrcholu je poměrně řídký les, pár modřínů a bříz. Spojení na PMR na sebe nenechávají dlouho čekat a daří se mi aktivovat vrchol. Scházím na vyhlídku pod Čihátkem a dnes již podruhé začínám stoupat na Hrad.

vyhlídka pod Čihátkem

Už je po poháru FM a tak kecáme a trápíme PMRka. Daří se mi aktivovat vrchol a tak nějak na vysílání rezignuji a spíš kecám s ostatními a kochám se výhledy. Nádhera. K povídání je toho víc a tak jsem pozván na vysílací afterparty na Fantomasou chatu (vsuvka o konci dnešního dne – na chatě bohužel nemohu zůstat na noc, ale pokec od cca pěti do sedmi byl parádní, díky). Další harmonogram je domluven a tak odcházím na další procházku. Jdu se podívat na kamenné moře pod vrcholem Hory a pokračuji na nedaleká skaliska před rozcestím Radeč východ.

kamenné moře

Před třemi? léty jsem tu s Jimmem došli k doutnající zemi. Nejspíš nějaký vemeno hodilo uhlíky nebo doutnající větev (nebo se mu to povedlo omylem???) shora ze skalisek, kde bylo ohniště a pozůstatky nocování, dolů. Oheň prohořel do dutin mezi skalisky a pod povrchem se hezky šířil dál. Přivolaní hasiči vylili cisternu a připadalo jim to málo. Na konec zákroku jsme tehdy nečekali a tak jsem se šel podívat, jestli to nemá nějaké pozůstatky – naštěstí nemá, všude jen hezký, stále stojící les. Po prohlídce se obracím k severu a sestupuji z hřebene.

bývalý kemp na Koželužce

Procházím jižním prameništěm potoku Koželužka. Počítal jsem s pohodovou cestou podél potůčků. Pás vývratů mě donutil i k nějakému tělocviku, ale jinak tu je krásně.

Koželužka

Završuji okružní cestu ze Lhoty na Horu a zpět. Ve Lhotě nalézám pouze zavřenou hospodu a tak jedu na kafe do Zbiroha a báječný den končím přijetím pozvání na chatu Fantomase Praha. Odtud se jdu ještě podívat na zdejší raritu – pozůstatky Strousbergovy železnice, konkrétně na dodnes nádherně viditelné těleso dráhy od Tří sudů k dálnici D5 a most přes trať 170 Plzeň – Praha a pak už jen pokec na chatě.

most Strousbergovy železnice

Podařený výlet, aktivace 2 vrcholů a pokec s fajn lidmi. Hezký den.