Na dva dny v Brdech

Na dva dny v Brdech

Náhradní program za výlet do Tater pokračuje dvoudenním výletem do Brd.


Začínáme v Komárově. Vždy když projíždím, fascinuje mne název Buzuluk Komárov. Ale dnes se mrkneme, kromě strojírenské firmy, i k litinové soše k Zemské výstavě 1891 na nám. Míru a už se suneme k Červenému potoku. Obdivujeme soustavu v.n. a čerpáme info z tabulí NS Okolím Komárova.

přepad rybníka

Míjíme Mrtniclkou skálu, ukládám do míst – Nutno Znovu Navštívit. Lezecké cesty vypadají přívětivě. Nad v. n. Zásklaská vyrážíme do kopce na kopec Jedová hora. Tedy k pozůstatkům těžby železné rudy a štole Barbora. Před Malou Vískou opouštíme NS a noříme se do Brd.

roubenka

No noříme, jsou tu všade hezké cesty. Zpestřujeme si výlet nějakými méně navštěvovanými cíli a tak střídáme Jindřichovu skálu, vrch Beran, Krkavčinu, Velký rybník,…

Jindřichova skála vyhlídka

Jindřichova skála vyhlídka

Na bývalém letišti nás trochu znejistí výcvik vojáků. Já myslel, že už na plochách CHKO nejsou. Ale silný provoz náklaďáků a výcvik za mohutného řvaní nějak narušuje povědomí, že tady se už smí chodit i ve všední den. Doma se ujišťuji, že ano, jen vojáci asi používají celé Brdy jako dřív.

Bílý kříž

Bílý kříž

No nic, Bílý Kříž, Valdek. Prádní výhledy, krásná krajina. U Valdeku zvažujeme, kde přespat. Přes Beranec přecházíme na Krejčovku, vařímě večeři a nakonec se ještě přesouváme a nakonec si usteleme před mýtinou Na Ptačáku. Jako jednoznačně nejlepší místa dneška – výhledy z Jindřichovy skály, výhled z Beranu a Valdek.

Valdek

Valdek

U lesních cest a přímo na nich jsou desítky a desítky Klouzků. Ty nás budou provázet i druhý den. Skoro jsem byl překvapený, že se mi o nich nezdálo.

Klouzek

Druhý den, po vydatné snídani, balíme. Jen sotva 100 metrů od nocležiště nacházíme čerstvě zoranou cestu od černé. Měl jsem v noci špunty v uších (spolunocležníci ví proč) a tak jsem čuníky neslyšel. Možná je to dobře. Dnešní cesta zkráceně – Liebusova skalka, Podlužská hora, rybníky U Krejcárků, Hořovice – sjezdovka, vyhlídky, zámek, zahrada, muzeum, galerie. U Krejcárku mě opouštějí souputníci a pokračuji sám po naplánované trase. Co se týká přírodních krás – vše super.

Co se týká Hořovic – jaké překvapení – Infocentrum – zavřeno, Galerie – zavřeno, muzeum – zavřeno, Starý zámek – zavřeno. Podíval jsem se akorát do zahrady Nového zámku. Ach jo, copak v září není možné se podívat třeba do muzea???
Výlet končí, vláčkem se přesouvám do Prahy a čeká mne jen vybalování a úklid.
Krásný výlet a Brdy musím opět někdy určitě navštívit. Tedy spíš bych z toho rád udělal tradici a prošmejdil místa známá i dosud nenavštívená. Tak ahoj na cestách.

Nějaké další fotky.