Report 2020_03

Report 2020_03

Divný měsíc, z větší části prosezený doma. Stejně jako většina populace díky nařízeným opatřením pro omezení šíření koronaviru. Ani jsem neměl chuť někde moc courat.

Takže kromě výletu do Kařezu a na Brdy jen domácí práce. Ani nic moc ke chlubení.

Dorazily konektory na ICOMA. Takže až se dostanu do Kramolína, kde je uložený tuner Allinco EDX, dojde k výměně a odzkoušení tuneru se stanicí.

konektor ICOM

konektor tuner EDX

Doma nemám anténu na KV a tak jsem se vrátil k pokusům s EH anténou na 20m. Ladění utíkalo i když jsem se na ni jen křivě podíval a tak jsem jen poslouchal. Zavysílat jsem se neodvážil.

EH anténa 20m

Abych si alespoň do něčeho doma zahulákal, dal jsem na balkon provizorně vertikál na 2m.  Provoz na převaděčích mě moc nebral a tak jsem si to zpestřil vysíláním SSTV. Zprovoznil jsem software a začal dávat CQ. Od pár známých se mi vrátil poštou obrázek, ale na klasické QSO nikdo nereflektoval. Ale mám naladěno na další pokusy.

jedna z verzí CQ pro SSTV, vrácena příjemce mailem, QSO neproběhlo

Zkoušel jsem naladit i antény na 70 cm ale bez úspěchu. Buď se něco poondilo v TRXu nebo jsem levej. Dokud nebudu moct měřit frekvence od 200MHz vejš, tak s tím nehnu. A kam tím mířím? Na cestě je miniVNA, oblíbený a doporučovaný měřák za slušnou cenu. Teď je někde mezi Asií a ČR, snad dorazí brzy a v pořádku.

A poslední kratochvíle, zprovoznění příjmu DAB+ na počítadle. Instalace proběhla v pohodě, příjem taky. Ani jsem nedělal anténu, v Praze chodí DAB+ i na březovou větev. V mém případě na anténu na ADSB.

anténa na letadýlka, tedy ADSB

příjem DAB+

Horší, i když logické, bylo zjištění, že se přeinstalovaly všechny ovladače na provoz analogového příjmu. Tedy přestal mi chodit SDR Sharp a VirtualRadar ADSB. Což je tedy příjemnější kratochvíle než DAB+. Takže další hodinka čištění počítadla a teď už zase spolehlivě běží Sharp a letadýlka lítají.

ADSB a lokální FlightRadar

poslech čehokoli, na co mám anténu, takže nejčastěji jen VKV FM

Poučen mi už DAB+ do počítadla nesmí. Jen na solo přijímače. Mimochodem, asi rozšířím sbírku, i když ne DAB+.  Lidl začne v dubnu prodávat levný přijímač s KV, sice už jeden z předchozích typů mám na chalupě, ale co kdyby tenhle byl stejně dobrej, že.

Tak březen za námi. Snad opatření proti pandemii v dubnu skončí, virus se dá na ústup a bude zase trochu veseleji.