Velikonoční závod a SP DX RTTY

Velikonoční závod a SP DX RTTY

MÍNUS – vzhledem k pandemii jsme nejeli, asi poprvý v životě, na chalupu na Velikonoce. PLUS – měl jsem čas zúčastnit se Velikonočního závodu.  Další PLUS – koncem měsíce se uvolnila pravidla pohybu a tak jsem vyrazil na chatu na SP DX RTTY Contest. 2:1 vyhrály plusy.

Na Velikonoční závod pořádaný Radioklubem Tanvald OK1KKT  nikdy nebyl čas, zábava a povinnosti na chalupě vždy zvítězily. Letos byla účast samozřejmá. I když … ráno mě bylo dost mizerně, zablokovala se mi krční páteř a nějak se mi rozjely oči, což nikdy nevěstí nic dobrého. Nicméně vyrazil jsem na výlet ke Kuchaři JN79CX a účastnil se závodů v kategorii 2m. Lítalo to moc hezky, 52 spojení potěšilo. Zabalil jsem to necelou hodinu před koncem soutěže, rozjela se mi migréna, že jsem pomalu nedojel domů. Ale jinak super výlet a závody.

Velikonoční závod 2020

Podle předběžných výsledků jsem kolem 45 místa ze 116 účastníků v kategorii 144MHz SO. Ještě se bude škrtat, tak po zveřejnění edituji článek nebo se pochlubím v samostatném článečku.

A druhý závod? Polski Klub Radiowideografii PK RVG pořádá také tradiční závod –  SP DX RTTY . Lákalo mě, po účastech na závodech RTTY za domovský plzeňský klub OK1RPL, zkusit závody tímto druhem provozu samostatně. Software na dekódování a logování jsem měl víceméně nainstalovaný a předpřipravený, vyzkoušený v samostatných spojeních v tomto modu, ale ostré nasazení v závodech jsem nezkoušel. Vyrazil jsem na chatu, kde jsem ovšem ještě nikdy ani nezkusil vysílat, takže další krok do … někam, prý neznáma. Chata je sice víceméně neobyvatelná, ale je tam elektrika, to je velké plus. Po příjezdu mi zatrnulo, nějak jsem měl špatný odhad a na místě to vypadalo, že nebudu mít kam postavit anténu. Nakonec to vyšlo.

anténa na chatě – premiéra

Víceméně ve volném prostoru se podařilo natáhnout invertované V na 20 a 40m. Zapojil jsem počítadlo, radiostanici a začalo laborování. Něco teoreticky nastavit a vyzkoušet na stole bez praktického provozu je hezké, leč na místě to nefungovalo. První hodinku jsem si vyhrál s 2 logovacími progamy v propojení s modulem fldigi a MTTY. Nějak mi to nešlo ani s jednou kombinací. Tak jsem nakonec skončil u čistého fldigi s tím, že finální závodní log poté ručně opravím. Tak jsem celou moji účast odjel v této konfiguraci. Ještě se musím ponořit do manuálu, nesedí mi tam přenos čísla spojení, které se tvrdohlavě kopírovalo do přenášené zprávy a ne do svého určeného pole R#. Všechno běží a tak je čas na dobrou večeři. Na to jsem se těšil možná víc než na závody.

 

Kolem 21,00 jsem přehodil anténu ze 40m na pásmo 20m. Nějaké signály jsem dekódoval, ale spíš nic než moc. Anténa šla zpátky na 40m a všechna soutěžní spojení jsem udělal na tomto pásmu. Potěšila zejména ta do Ameriky.  Ze 48 hodin závodu jsem byl aktivní necelých 6 hodin, navázal 72 spojení do 26 zemí. V noci jsem také chvilku zapnul FT-8 a FT-4, krásně jsem dekódoval stanice z Brazílie, Venezuely, Uruquaye, Panenských ostrovů a další exotiku. Nicméně jsem se na ně se svým výkonem a anténou nedobouchal, takže bez potvrzeného QSO.

SP DX RTTY 2020 map

SP DX RTTY 2020 countries

Ráno před sedmou jsem vypnul stanici, posnídal a zabalil. Doma už čekala jen oprava logu a odeslání výsledků. K dnešnímu dni je odeslán závodní log od více než 700 stanic. Tak snad nebudu poslední. Po zveřejnění výsledků pořadatelem dám vědět.