Report 2/2_23_11

Report 2/2_23_11

Report z druhé půlky měsíce přeci jen vznikl. Podařily se hezké výlety o prodlouženém víkendu 17.-19.11, nějaké vysílání PMR a návštěva přednášky o vysílání přes satelit QO-100.

WWFF

Užil jsem si jedno překvapení. Když byla vyhlášena srpnová aktivita, která měla podpořit program WWFF a v dostat lidi od domácích hamshacků do přírody, měl jsem dojem, že se mě  to moc netýká. Málo času na výlety. Ale teď jsem si, ani nevím proč, zadal do vyhodnocení svoji volačku. To mě podrž. I přes to, že jsem toho moc neodvysílal, mám nárok na ½ hvězdičkové hodnocení lovce WWFF. 22 spojení bylo minimum pro tento základní diplom. Potěšil, ne že ne. A nepotěšil, chtěl bych toho odvysílat daleko víc. Doplněno do přehledu diplomů WWFF.

WWFF 2023 August Activity Month

Výlety

17.11. byl volný pátek. Letos padla volba na výlety kolem a po Praze. Abychom na to nebyli sami, přijeli kamarádi z Budějek a připojili se kamarádi z Radotína a v neděli Jimm. V Hraboší galerii jsou fotky ze všech 3 dnů. Slovně jen krátce. V pátek Hradiště Závist, rozhledna, posezení a občerstvení u Kelta (ano, došlo na Lipana a místo tatranky vdolek). A vystoupání na Letiště Točná, kde byl otevřen hangár. Točnou hezky popsal Ondra na našem modelářském webu. Příjemné završení u pivka na Barrandově v Kameře.

odpočinek po cestě

když všichni, tak já taky jedno selfie – v imatrikulaci Lockheed Electra L-10A

V sobotu naplánován výlet do Prokopáku. Vyhlídky Děvína, koně Převalského a pivovar Prokopák. Asi jsem je v pátek moc prohnal, po zhlédnutí koní vznikla vzpoura. Výlet zkrácen a šlo se nejkratší cestou do hospody k Ritschelům. Naštěstí tu byly zvěřinové hody a tak jsem unikl lynči za honění bližních po kopcích.

na mostě docela prázdno

18.11.2023 – upravuje se přítok a odtok jezírka, nezvyklý pohled

V neděli jsme chtěli jít hledat trilobity, ale přes noc a ráno pršelo. Vyrazili jsme do Národního technického muzea. Výstava ke 100. výročí vysílání rozhlasu byl hlavní cíl. Super, až nás mrzelo, že musíme domů. Budějovická klaka musela odjet. Ještě jsme stihli řízkobraní v Kameře a byl konec super víkendu.

režie

QO-100

Dostal jsem se na Ďáblickou hvězdárnu na přednášku Michala OK2HAZ o vysílání přes družici QO-100. Přednáška super. Michal se zaměřuje na TV vysílání. Po přednášce nám na místě demonstroval spojení se Števem OM1 (volačku jsem bohužel nezapsal a zapomněl). Doma jsem samozřejmě zkusil, jestli na družici vidím z balkonu, vidím. Začal hlodat červíček, zda nezkusit zkompletovat cajky na vysílání.

Zatím jsem naladil SDRka na webu a nasávám provoz.

Benno PA3FBX streamuje vše, co na QO-100 jede v TV módech. https://www.twitch.tv/pa3fbx

Další hezké SDRko spolu s bandplánem a odkazy na další zdroje k QO-100 je na https://eshail.batc.org.uk/nb/

No a poslední odkaz, mě vyhovuje asi nejvíc pro poslech SSB a CW najdete na http://db0hal.dyndns.org/nb.html

PMR

Za listopad mám na sebe nezvyklý počet deníků PMR (ovšem jen pár spojení) a 2 aktivace kopců. V pátek 17.11. se mi podařilo vysílat při výletě na Závist. Aktivace kopce Hradiště a 3 QSO. 18.11. jsem měl štěstí na Děvíně, 3 QSO a aktivace kopce. A po odchodu z přednášky na hvězdárně jsem chvilku projel pásmo. 5 QSO a po delší době mohu poslat deník do PMR cupu.

A to je vše. Tak v prosinci liga, zpracování QSL,…. a snad se dostanu i k vysílání.