APRS v.2 aneb zase pod dohledem

APRS v.2 aneb zase pod dohledem

Při courání po kopečkách jsem řešil problém, jak dát vědět domů, že jsem v pohodě. S mým přístupem k mobilu se to většinou omezilo na jednu SMS. Blbý bylo, když jsem se večer někam doplazil a nebyl signál. Poloha neznámá.

Takže APRS byla jasná volba.
Malé odbočení, kdyby si někdo chtěl přečíst, o čem to moje nesouvislé plkání bude.
Obecně o APRS – https://en.wikipedia.org/wiki/Automatic_Packet_Reporting_System
APRS česky – aprs.cz, nebo  https://cs.frwiki.wiki/wiki/Automatic_Packet_Reporting_System
Přenos dat LoRa – https://cs.wikipedia.org/wiki/LoRa

První mé pokusy s pozicováním APRS proběhly na Anytone AT-868.  Stanice mi za půl roku tak lezla krkem, že jsem ji prodal. Podařilo se mi koupit Yaesu VX-8 a bylo vystaráno. APRS běžela, Katka se naučila najít mě na aprs.fi a zavládla spokojenost. Já měl novou hračku, Katka věděla kde jsem. Jako příjemný bonus se mi jevila možnost posílat textové zprávy. Ale po několika pokusech, kdy se mi ze všech odeslaných zpráv vrátila 1 odpověď, jsem zjistil, že ostatní to asi tak nenadchlo. Mobil je holt mobil. Jako perlička ještě jeden odkaz, Kniha návštěv od Martina OK1ZXS.

Bohužel APRS na 144.800MHz začala pomalu mizet. Mizela a mizí síť přijímačů a zpracování polohy došlo do stádia, jako když jsem se marně pokoušel napsat SMS bez signálu. Poloha neznámá.
Ale přichází a rozmáhá se LoRa a využití této technologie radioamatéry pro aprs na sebe nenechala dlouho čekat. Zahušťuje se síť i-gate a byť jsou pakety vysílány malým výkonem (100mW), trasování je o dost spolehlivější než klasické aprs na dvoumetru. Nějak jsem to zaznamenával pouze periferně, oznamování polohy jsem řešil přes mobil nebo vůbec a doma jsem to schytal.

Ale před týdnem byl na Ali výprodej a za hezké ceny. Mimo jiné i moduly TTGO LoRa. Když jsem zjistil, že za 450 s dopravou zdarma koupím modul v ceně přes 1.000 (na Ali, v našich obchodech 1350 a víc) podlehl jsem a 2 moduly objednal. Doprava z Číny standardní, zaseklo se to opět u pošty. Když poštovský panáček 2x prošel kolem baráku, vhodil lístek že nenašel nikoho doma, vyrazil jsem na pobočku a už držím úhledný balíček a hurá domů.

Vybalil jsem 2 kousky TTGO LoRa . Po dopoledni u počítadla se mi podařilo nainstalovat příslušný software, stáhnout program pro modul, nahrát a rozchodit oba moduly. Jako inspiraci pro následovatele doporučuji již od kolegů zpracované postupy – třeba https://cq.sk/cs/vyr%C3%A1b%C3%ADme-lora-aprs-tracker/pro tracker nebo pro i-gate https://ok4md.liveu.cz/index.php/2023/07/29/aprs-lora-igate-navod-krok-za-krokem/ Programů je víc a je dost prostoru pro hraní. Také plánuji přejít z jednoduchých (a u mne fungujících) na složitější (a vztekat se proč mi to nejede).

Jeden modul běží doma jako i-gate pod značkou OK1HBP-15 . Zatím testuji a finální umístění bude nejspíš na chalupě, abych zahustil i-gate na jižním plzeňsku. Zatím jediná nemoc je odpojení od wifi. Nikoli vinou modulu, ale spolehlivostí poskytovatele (silně uvěžuju, že Vodafone půjde z domu a najdu si alternativu, blbnou čím dál tím víc). Musím se kolegů pozeptat jak ideálně vyřešit vzdálený restart modulu.

LoRa i-gate v provizorním režimu

Druhý modul naprogramován jako tracker OK1HBP-12. Ten se mnou bude cestovat. První test proběhl po cestě na chalupu. V autě jsem zároveň pustil i VX-8. Porovnání na mapě je poměrně jasné.

Praha Kramolín APRS VX-8 144,8MHz 5W

Praha Kramolín APRS LoRa 100mW

Jako trochu sofistikovanější test jsem vyrazil na chalupě na procházku. Podotýkám, že na chalupě je problém se dobouchat na Radyni na OK1BPL . Na Radyni je umístěna i i-garte pro LoRa – OK1RPL-15, takže ideál pro porovnání. Udělal jsem okruh kolem vsi, na vybraných zastávkách jsem ručně jak z VX-8 tak z LoRa odeslal 3-5x pozici. Doma jsem kouknul na mapy a mám trochu jasno.

VX-8 5W anténa SRH 771

LoRa 100mW ant Nagoya-771

Lora přijala všech 6 pozic + jednu automaticky odeslanou po cestě, APRS 4 ze 6 pozic.

Zajímavé je podívat se i na přijaté pakety a množství vstupních bran do APRS, co a kolik která přijala. Při vycházce přijaly packety LoRa, kromě Radyně, ještě další 3 brány – OK1KUN-2, OK1LPD-1, OK0EB-10 , u VX-8 pak jen 2 brány a Radyně to nebyla – signál zachytil OK4MD-2 na Huťské hoře nad Rejštejnem a OK0BNJ-2 mezi Milevskem a Sedlčanama.

Po cestě z chalupy jsem již zapnul jen LoRa traker a také hezky vykreslil cestu domů.

LoRa detail pohybu v Plzni, cesta z chalupy do Prahy

Takže LoRa dostane dostala provizorní krabičku a začnu testovat na kopečkách, na koloběžce a nebo jen tak pro radost. A doufám, že právě na koloběžce a na kopcích bude fungovat tak parádně, jak se mi teď jeví.

LoRa tracker v provizorní krabičce

Krabička je samozřejmě prototyp, finále bude hezčí, barevnější, preciznější,… takže dokud se tohle provizorium nerozpadne, tak to tak prostě zůstane a, i když to má svoje mouchy.

Teď momentálně je tedy OK1HBP-12 buď na cestě nebo odpočívá.

Kdo si hraje nezlobí a Katka asi taky bude spokojená, když bude vědět, kde se courám.