Lipno Hvězdná Vyšší Brod

Tip na výlet. Trasu se mi letos podařilo projet napodruhé, vloni mě z ní vyhnal déšť, kroupy a sněžení. Kupodivu jak vloni tak letos jsem jel ve stejné období. Abych v tom nebyl sám, měl jsem cyklistický doprovod, Bohuni.

Přední Výtoň

Přední Výtoň

Fakta: vzdálenost cca 66km, nastoupáte cca 2000m, a čas? Jak kdo. Celodenní výlet se zastávkami u kdejaké popisné cedule, hezkého výhledu, odbočky a nevynecháváním občerstvoven je jedna z několika (pro mne nejpříjemnější) variant.
Potkáte na cestě: spoustu hezkých míst, výhledů, silniček a pěšinek
Lipenská přehrada, ale to asi každý zná.
Možno dojet na Vítkův Kámen, já se odtud vloni obracel, tak jsem ho letos vynechal. Nejvýše položený hrad v Čechách, krásné výhledy z věže, občerstvení
Pasečná, penzion Dobík, občerstvení, v půl desáté jsem si tu dával dobré preso
Kapličky, zaniklá obec.
Hvězdná, nejjižnější a nejvýchodnější 1000+ vrchol Šumavy
Rading, jednak je tu hospoda, ale taky parádní stádo daňků
Nejjižnější bod ČR
Studánky, sice jsou tu občerstvovny, ale nevím, jak je to blízko hranic, jsou tu neochotný lidi nebo moc lidí, tak to prostě není pro mne
Vodopády sv. Wolganga
Vyšší Brod, ten si nechám na nějaké další tipy, tady je toho hodně.

kudy kudy cestička :-)

kudy kudy cestička

A co k cestě? Je to krása. Z počátku si užijete rovinku kolem Lipna, pak to jde nahoru a dolů. Ale vzhledem k tomu, že Vyšší Brod je o 100 m níže než Lipno, tak je to vlastně z kopce (a to se vyplatí).

Lipno a sluneční pohoda

Lipno a sluneční pohoda

Lipno 2015

Lipno 2015

Po krásné asfaltové cyklostezce dojedeme do Přední Výtoně a začínáme stoupat. Jak na houpačce a hezky až do Vyšáku. Bohuni pokračuje dál na Vítkův Hrádek a já si dělám náskok.

Přední výtoň

Přední výtoň

Pokud si uděláte zajížďku na Vítkův hrádek, počítejte se zajížďkou cca 6km. Z Uhliště nahoru po účelové komunikaci. Když neprobíhá těžba, je i dobře sjízdná. Dolů pak po cyklostezce k Lindským chalupám. Nahoře odolejte volání místního hotelu a dejte si kafčo v občerstvení na Hrádku. Dobře se tu klábosí a sedí. Po sjezdu dolů máte další šanci na občerstvení na Pasečné, pak dlouho dlouho nic, jen hezká cesta. Místo k odpočinku poskytne přístřešek na místě zaniklé obce Kapličky. Je tu i pozůstatek bývalé hlásky, ale dnes se nahoru nedá (legálně) vylézt. No ona i ta konstrukce už je dost nahlodaná zubem času, tak moc nedoporučuji. Po Kapličkách nás čeká zdolání 3 vrcholů 1000+. Nelekejte se, není to nic náročného, Šumava se nezapře a sedla jsou mělká. Určitě se po cestě vydejte na všechny 3 vrcholy Hvězdné. Proč 3? Náš hlavní vrchol Hvězdná 1019 mnm, Hvězdná JV vrchol 1037 mnm kousek dál na hranicích s Rakouskem a odtud co by kamenem dohodil vrchol v Rakousích 1049 mnm, k němu šotolinová cesta a na něm – větrník. Honem pryč.

překračujeme hranice

překračujeme hranice

Sjezd na hranice s Rakouskem je lahůdka o odpočinutí. Pokud tedy část výpravy neztratí značku a po cestě nepíchne. To je pak o zábavu postaráno. Našli jsme se, kolo opravili, díru zalepili. Kupodivu ani nenastal rozkol ve výpravě. A pak že se zázraky nedějí. A už se šupajdí k Radingu.

cesta k Radingu

cesta k Radingu

nad Radingem

nad Radingem

V Radingu doporučuji po zastávce u daňčí obory návštěvu hospody. Ve Studánkách jsou sice taky, ale nějak se mi tu nelíbilo. Z Radingu je to pár kroků na naše hranice. A zastávka u nejjižnějšího bodu ČR skoro povinností.

nejjižnější bod ČR

nejjižnější bod ČR

No a popojedeme, Radvánov, Studánky, Martínkovský vrch. Slušné cesty bez provozu, dobré cyklostezky a  i po turistických to jde.

k Radvánovu

k Radvánovu

nad Studánkami

nad Studánkami

Tak a poslední odbočka – k vodopádům sv. Wolfganga. Cesta není pro kola moc vhodná. Pokud se budete vracet stejnou cestou a nechcete dál pokračovat po naučné stezce, lze klikošlapy a jiná přibližovadla nechat u přístřešku Pod Martínkovským vrchem nebo na křížení ŽTZ s NS.

dscn4401_hdr
A to je vše, čeká jen sjezd do Vyššího Brodu. Pokud zbude čas na prohlídku tak hezké pokoukání. Nám čas nezbyl, nejdřív kafe a nějaká mlska na náměstí,  pak sjezd k Vltavě do hospody Pod Hrází. Alespoň jedna limča ve vodácké hospodě je povinnost. Nakonec jich, vzhledem k čekání na vlak, padne několik. I kafe tady mají obstojný. Časem se zatáhne, ale déšť a kroupy nás chytnou až ve vlaku na Rybník. Ale krupobití stálo za to, v lese je bílo a teplota hezky klesla. Podařený výlet.

dscn4404
Nějaké další fotografie možná najdete v Hraboší galerii a přeji hezkou cestu a hezké zážitky.