Report 2022_01

Report 2022_01

Tak jsem ani nevěděl, jestli budu mít o čem psát. Pak jsem kouknul do kalendáře a ono se toho událo docela dost.

Co jsem nestihnul – natisknout QSL lístky a odnést je na ČRK. Tak šup s tím do úkolů na únor. Vzhledem ke zdravotním komplikacím jsem neodjel lednovou SSB ligu, takže taky úkol na další měsíce. Neodjel jsem ani jedno kolo Moon Contestu, tady jsem si tedy představoval lepší start do nového ročníku, bohužel dvě ze tří kol jsem vypustil z větší části z lenosti, termín 50MHz jsme trávili na dovolené a tam jsem, i když jsem to s sebou táhnul, TRx ani nezapnul.

Tak a co se povedlo?

OK1RPL

V lednu jsem za klub odjel FM pohár. Protože se přijel podívat Wořech OK1WRS a na hodinku nás přijel podpořit Michal Stod, odjeli jsme obě pásma. Z kóty Pahorek JN69RO jsem udělali 27QSO na 2m a 7QSO na 70cm. Wořech měl na 70cm technické problémy, ale užili jsme si to.  Spojení stačila na 15. místo kategorie 145MHz QRP a 11 místo kategorie 462MHz QRP. Mapa spojení je v hlavičce článku.

FM pohár 01/22 mastňácky v teple

Aktivita 6m FM párty

Aktivita vyhlášená OK1RPL, za kterou stojí Karel OK1ELE. Zpestření po závodech FM poháru. Samozřejmě jsem na hodinku natáhnul na stožárek vertikální dipol z koaxu, který používám na Moon Contest a udělal 7 spojení.  Nejde o závody, tak je čas i na příjemný pokec.

ADS-B

V listopadu jsem psal, že mám připravenou anténu na upgrade ADSB. Anténu jsem instaloval na balkon a rázem poklesl počet reportů, sledovaných letadel i maximální vzdálenost, odkud jsem slyšel signál. Přeměření, nastavení délky, laborování. Po 3 změnách konfigurace mě to přestalo bavit a anténa šla dolů. Upřímně, netuším, co jsem udělal špatně. Mám podezření, že při spojování jednotlivých dílů jsem porušil izolaci a docházelo k nahodilým kontaktům středového vodiče s opletením. Anténu jsem odvezl na chalupu k demontáži a uvidím, jestli je z ní něco k použití.

Na balkon jsem vrátil původní kolineárek. Výsledky nebyly takové, jako před výměnou, celkový počet reportů a sledovaných letadel  se snížil. Maximální vzdálenost přijímaného signálu zůstala víceméně stejná. Přikládal jsem to sníženému provozu letecké dopravy.

ant k ADS-B

Když jsem na konci ledna dával na balkon dipol na 20m, který prošel repasí, koukal jsem, že je u téhle anténky rozpadlý konektor u prostupu do bytu. Překrimpování a ejhle, nárůst sledovaných letadel o 20% a max. vzdálenost narostla z nějakých 150nm na 195nm (z 280km na 360km). Kdo by to byl řekl, že když se k přívodnímu koaxu připojí ještě anténa, tak že to bude fungovat líp.

Tím jsem asi skončil pokusničení a ADSB zůstane v Praze v této podobě.

PMR cup

Dorazil pamětní list za účast v soutěži PMR Cup 2021. Opravdu účast, moje sporadické odesílání deníků s několika málo spojeními stačilo na předposlední místo v pořadí vzdálenosti navázaných spojení a poslední místo ve vzdálenosti DX (součet nejdelších spojení v jednotlivých kolech). I když tady mám čím dál tím míň účastí, jedná se o super soutěž na pásmu PMR.

Pamětní list PMR cup 2021

Vánoční závod

Soutěž, které jsem se zúčastnil z donucení. Jsou publikovány “konečné” výsledky, které asi konečné nebudou, protože se řeší ještě protesty došlé po jejich zveřejnění. Jsa bez ambicí, už nebudu sledovat další vývoj. Já jsem spokojen. Chyby v deníku byly zapříčiněny tím, že jsem si jedno spojení neodklepl a následně blbě zrekonstruoval posloupnost. Připravil jsem se o 1-2 příčky v pořadí. Takže suma sumárum 76. místo z 87 stanic v kategorii 145MHz SingleOperator. Na druhou stranu, když koukám jakým výkonem, z jakého QTH a do jaké antény jsem vysílal, ve srovnání s ostatními,  musím být spokojen.

Vánoční závod 2021

A to je asi tak vše na co si vzpomínám. Tak na slyšenou, případně na viděnou.