Solarografie Kramolín

Solarografie Kramolín

Pochlubím se jednou fotografií, kterou se nám podařilo s Bárou udělat.

Článek jsem původně publikoval na našem modelářském serveru Hranol.cz, ale dám ho i sem. Fotka mi udělala velkou radost.

Bára přišla s nápadem zkusit vytvořit solarografii. Zjednodušeně – obrázek vypálený Sluncem přímo na fotografický papír. Osvit v dírkové komoře a expozice v řádu měsíců. Po expozici se papír naskenuje a tím nenávratně zničí. Ale pokud tam obrázek byl, zpracuje se v počítači, minimálně se transponuje z negativu do pozitivu.

Solar_II

Takže, co to vlastně vidíte? Kapličku v Kramolíně zvěčněnou na cca 20 let starém foma papíře exponovaném 11 měsíců dírkovou komorou. Vidíte solarografii.

Trochu podrobněji o této technice se můžete dočíst třeba na blogu Polargraph nebo na webu astro.cz, kde je i návod na výrobu dírkové komory. Trochu víc o dírkové komoře a focení s ní se můžete dočíst třeba na Paladixu nebo zjednodušeně na wikipedii – camera obscura.

Ale k solarografii. Poslední spouštěč byl, když jsme s Michalem rušili fotokomoru a v šuplíku u stolu byly 2 balíčky načatých papírů. Michal koukal, proč jsem z nich tak nadšený – stáří papírů víc jak 20 let. Na chalupě jsme vyrobili dírkové komory, nainstalovali papír a po roce expozice a napětí výsledek. Jednu dírku nám odnesl vítr, jedna přežila. V dílně skoro ve tmě vyndaváme papír, rychlý pohled, něco tam je. Balíme papír do světlotěsného obalu, Bára odváží papír do Prahy a za krátko od ní přijde mail. Je to tam. Z výsledku jsem nadšený.

Pár poznámek
– moc hezky se podařilo zachytit průběhy slunce, při podrobnějším zkoumání jsou vidět v jednotlivých přechodech období, kdy byla oblačnost 🙂
– světlejší obrácené průběhy (jakoby v pozadí) jsou nejspíš, stejně jako mdlá kresba v obou spodních rozích, práce odlesků od vnitřní lesklé strany plechovky, která nebyla zakrytá papírem,
– rozostření celého obrazu je dáno tím, že plechovka obrůstala psím vínem a tak jsem ji určitě párkrát posunul, když jsem ji ze zajetí vyprošťoval

Příště to vylepšíme.

A na doplnění přikládám sken papíru.

solar_I

Na mapy.cz je nejen kaplička, ale dá se dohledat dokonce i umístění dírkové komory, která je na panoramě z r. 2021 zachycena.

Malé odbočení, dírkovou komorou byla i skládačka z ÁBíČka – fotoaparát Dirkon, který vidíte v záhlaví článku. Asi před dvaceti lety jsme ho s Bárou postavili, někde jsou asi 2 fotografie, které se nám povedly u Vltavy na nábřeží. Dám si na seznam zkusit udělat/najít. Ale bude to chtít asi hodně času. Naopak Dirkon je stále v kondici a uložen.

Tak nějak mě to trochu nakoplo, abych vylovil foťák z pod stolu a nefotil jen telefonem. Uvidíme.