Report 24_4 a 5

Report 24_4 a 5

Tak to vidíš, Máňo. Půlka května a o dubnu ani čárka, tak to vezmeme s květnem dohromady. Ono se toho až tak moc nestalo a do konce měsíce nestane.

SSB liga

V dubnu krásné 34. místo z 95 volaček. Jedna blbá chybička, moje. Zamrzí.

V květnu 55 z 96. Opět jedna moje chyba. Cca v 8:15 najednou zmizely veškeré signály a pásmo bylo hluché. Díky slunečním erupcím dorazilo k zemi ultrafialové a rentgenové záření a úplně vyplo šíření vln na KV. Pokud si chcete můj laický popis upřesnit, doporučuji wiki – Dellingerův efekt. Měl jsem dopoledne dorazit do Kosmáčova, tak jsem vypnul rádio a zabalil. Podmínky se prý ještě ke konci ligy vylepšily, ale prostě jsem vyrazil za jinými aktivitami.

OK1RCA

Odjeli jsme II. subregionál. Ale spíše opravdu rekreačně, za klub kategorie 6hodin a v neděli si Jindra to samé střihnul na svoji volačku.

Ale hlavně jsme dodělali police nad a kolem lednice a spací boudu doplnili o regály na uskladnění materiálu. Tím pádem jsme vyklidili přívěs a roztřídili vše, co se kde válelo. Úspěšný víkend. Snad budou brzy nějaké fotky na rajčeti a zmínka na stránkách klubu.

vypadá to jak kuchyňka

tohle vypadá jak bordel na stole

regály

Kosmáčov

a nějaká anténa, když tedy vysíláme

Moje vysílání

Veškeré žádné. Moc povinností. Chtěl jsem 2x vyjet na Floru Faunu, ale podmínky, již výše zmiňované erupce na Slunci a dorazivší záření, v oba termíny spolehlivě smazaly podmínky šíření, takže jsem si raději dělal náskok v jiných povinnostech. Snad to v červnu a o prázdninách bude lepší. Alespoň se nám Sluníčko postaralo o nejjasnější polární záři za hodně let nazpět, kterou kdy bylo možné u nás pozorovat.

foto: Donald OK1HW Krušné hory

foto: Pavel OK1PKO Praha Libeň

Flora Fauna

Dorazily diplomy za spojení se slovinskými a dánskými stanicemi. Zaktualizoval jsem stránku s diplomy.

EA PSK

Jsou finální výsledky EA PSK, odjetého z chaty. Provoz byl nárazový mezi pracemi na zahradě a na chatě. I tak potěšil výsledek 138/212 v kategorii singl operátor, všechna pásma. Diplom  samozřejmě potěšil také.

Výročí španělského radioklubu

K příležitosti 75 let od založení národního radioklubu vypsali Španělé zajímavý diplomový program. Za podpory jejich excelentní online aplikace jsem začal plnit podmínky diplomu. Dlouho to vypadalo, že se mi podaří max. bronzový. Přeci jen občasné vysílání z chalupy a chaty nedávalo předpoklad nasbírání potřebného počtu spojení. Ale nakonec za vydatné pomoci spojení na digimódech jsem to vytáhl na stříbrný diplom.

 

WWA 2024

Zapojil jsem se i do této aktivity. World Wide Award 2024 – připomenutí  150. výročí narození Marconiho. Na diplom jsem to nedotáhnul, ale pár QSL na ukázku mám.

A to je za duben a květen vše. Do konce května se tedy ještě chci podívat do Krkonoš, ale to si myslím bude na takový výletní článek. Akce setkání lidí, co vysílají z přírody, FF, SOTA, GMA, POTA,… v Černém dole jistě bude na vysílání, nebo pokec o něm, bohatá. Navíc bych si tam chtěl vyšlápnout na pár 1000+ kopců. Tak snad se zadaří.

Na slyšenou nebo na viděnou.