Report 2022_02

Report 2022_02

Tradiční rekapitulace měsíce stráveného u stanice. Tedy spíš těch pár chvil, co se povedlo si ke stanici sednout.

WWFF

Dorazil zlatý diplom za odlov Německých stanic vysílajících z chráněných oblastí. Aktualizoval jsem seznam diplomů FF.

SSB liga

Podařilo se mi odjet únorové kolo z chalupy 51. místo ze 114 volaček, 70 spojení a hurá 🙂 opět ani jedna chyba v deníku.

Diplom UBA 75

Belgická radioamatérská asociace slaví 75 let výročí. Připravila hezký diplomový program a tak nezbylo než kolegům popřát formou několika QSO. Předposlední víkend 20.2. se objevilo dost protistanic na KV SSB a podařilo se mi je odlovit. Díky tomu se mi podařilo vylepšit bronzový diplom, který jsem získal počátkem měsíce na stříbrný. Program skončil 28.2., bohužel s 26 body jsem to nedotáhl na zlatý diplom, pro který bylo třeba dosáhnou 30 bodů.

UBA75 bronze

UBA75 silver

ISS a SSTV

Začátkem února vysílala ruská posádka SSTV z ISS. Podařilo se mi dekódovat 5 obrázků ve slušné kvalitě. Za všechny dávám jeden. Díky válce na Ukrajině nemám náladu na jakékoli další participaci, byť pasivní, s ruskými stanicemi.

SSTV ISS January 2022 JO70EA RXSSTV FT-818 Diamond x-30

Ono je vlastně otázkou, co s ISS a spoluprací na této stanici, stejně jako na celém vesmírném programu, bude dál.

Diplom Dunaj

O diplomech za digi provoz jsem už párkrát napsal, že většina jich je zadarmo, mají šílené grafické zpracování,… Ale tenhle má hlavu a patu, zajímavé podmínky a slušnou grafiku. A jsem rád, že jsme ho získal. Navázání spojení FT8 alespoň se 3 stanicemi v každé z 10 zemí, kterými Dunaj protéká.

Dunaj – diplom za spojení FT8

WRTC 2022 – Italy

Diplom za navázání spojení s italskými příležitostnými stanicemi WRTC. Potřebných 50 bodů pro měsíc únor se mi podařilo nastřádat díky poměrně slušné aktivitě protistanic v digiprovozu a doplnil jsem to (lépe bodově hodnocenými) 2 spojeními SSB.  Největší aktivita je ovšem na CW, takže zase další motivace pro výuku.

WRTC 2022

A pro zajímavost – WRTC – World Radiosport Team Championship, soutěž týmů organizovaná italskými kolegy má dost zajímavá pravidla. Samozřejmě jsem si zkusil, kolik bodů mi chybí abych se kvalifikoval do soutěžního týmu EU#8. Hodně, za 10-20 let se snad budu moct zúčastnit (mám 64 kvalifikačních bodů, jsem na 188 příčce seznamu čekatelů z OK, kvalifikuje se TOP10).

OK1RPL a diplom Josef Skupa

Při lednovém FM poháru, který jsem odjel pod klubovou značkou, se podařilo nasbírat velkou část spojení, která se počítala do diplomu k výročí narození Josefa Skupy. S Pavlem OK1UGE jsme v lednu doplnily chybějící QSO vysíláním od kávy při pokecu v Plzni a Pavel požádal o diplom. Já o něj dost stál, Spejbl a Hurvínek byli fajn kámoši z dětství. Únorové doručení diplomu mi udělalo radost.

Josef Skupa 130 let výročí narození

OK1RPL a CQ WW WPX RTTY

Odjeli jsme tyto dálnopisné závody ze Slatiny. Bohužel Pavel OK1UGE, jako hlavní tahoun, se nemohl zúčastnit a tak byl problém. Mé chabé znalosti klubové techniky zapříčinili, že jsme závody odjeli v “nouzovém” režimu, bez PA, jen ze stanice. Výkon 75W do antén, chabá konkurence pro ostatní. Naštěstí antény díky Pavlově návštěvě týden před závody a Fandově snaze neustále dolaďovat natažené drátovky jely s ideálním PSV. Nakonec to tedy nebylo tak špatné. Článek se snad brzy objeví od Tondy na klubovém webu OK1RPL.

16 9A7B..............359,762 (9A2BW 9A3BFP 9A3RPT 9A3TDV)
17 OK1RPL............279,048 (OK1OK OK1SDR OK1HBP MICHAL)
18 TM69R.............222,410 (F5TRB F4FRC)

V Evropě v kategorii 17/25, v OK druzí. Spokojenost. Fajn víkend.

Provoz v kostce a 2 obrázcích

Jako každý měsíc po kouskách z chalupy. Poslední víkend už bez stanic z Ruska. Byť je HAM radio apolitické, nemám na ně žaludek. Podařilo se QSO s několika volačkami, kterým určitě pošlu QSLík a napíšu si též o papírové potvrzení spojení, minimálně do Keni.

únor 2022 mapa spojení

únor 2022 země QSO

Snad bude o čem psát i koncem března.